Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejsem matkou, protože nechci!

Tento titulek jsem si vypůjčila z článku "Generace nesnesitelných rozmazlenců nastupuje....", publikovaném 4. října v Lidovkách. Mimochodem, článek je výborný a doporučuji, i přes souběžně narůstající depresi, dočíst až do konce.

Již několikrát zde proběhly velmi emotivní diskuze na téma proč, jak, kdy, proč ne, s kým - mít x nemít děti. Upřímně, z takového kvanta všemožných oboustranných argumentů by se jeden zbláznil. Přitom bývaly časy jiné a z výhledem na nevábnou budoucnost evropské kultury, bývaly ty časy tak nějak "v pořádku" - v souladu s přírodním zákonem, jemuž nakonec všichni do jednoho podléháme a jemuž se čím dál více jedinců vzpěčuje viz. "Podle analytického článku ze španělského deníku El País s titulkem No soy madre porque no quiero (Nejsem matkou, protože nechci) je pětina žen v Evropě bezdětných, přičemž pouze necelých patnáct procent z nich je neplodných; u všech ostatních z oné pětiny, tedy celkově u sedmnácti procent nynějších Evropanek, jde o důsledek životního stylu nebo přesvědčení."

Trochu mne tedy děsí představa, že 17% evropských žen netouží, byť jen jedenkrát za život, pocítit vůni čerstvě porozeného miminka, státi se jedním ze dvou hlavních aktérů zázraku zrození jedinečné "tabula rasa", že takové ohromné procento evropských žen propadá naivní představě, že něco - ať je to již cokoliv - může adekvátně nahradit mateřství dané přírodou. Dlouhodobá hlubinná deformace společnosti směrem za materiálnem a orgastickými prožitky zapůsobila skutečně brutálně a efektivně. Konzum a virtuálno uchvátilo mnohé.

Chybí nám prostota, pokora a samostatná úvaha. Chybí nám víra ve vlastní sílu, odvahu a chybí nám osobní zodpovědnost. Dnešní společnost produkuje čím dál více jedince s nechutí k přírodou daným úlohám, s odporem v cokoliv obyčejného a průměrného. Jako je třeba rodičovství, jež mnozí považují za otročení, jako je třeba mateřství, jež mnohé považují za sebeobětování.

Chybí nám člověk ze samé podstaty bytí.

Doby nikdy nebývaly lehké, záleží na úhlu pohledu. Co do pohodlnosti, bývaly vlastně časy vždy těžší než nyní. Nicméně historie dává za pravdu faktu, že těžká doba produkuje pevné charaktery a askeze učí člověka býti člověkem, vážiti si své přirozené role a sebe sama.

Pátrám, kde nastala ta chyba, že pradávné pouto předávané z matky na dceru, generace za generací, zmizelo v propadlišti dějin. Jak se stalo, že kouzelná společenstva žen silných rodinných klanů zanikla. Nastoupila psychoanalýza, kult krásy, bohatství a kariérismu. Jakoby někdo vykleštil ze srdcí tolika žen přirozenou touhu lásky a snažil se ji nahradit sebeláskou. Je mi z toho osobně velmi smutno. 

Bývaly doby, kdy nemožnost donosit dítě, byla ranou do ženské duše a mnohé ženy nesly a nesou v osrdečníku po celý život hořkost nenaplněného mateřství. Těmto ženám skládám hold, protože tuším, že tíha takového osudu je veliká. Měla jsem možnost nahlédnout do života několika žen, několika "kočkomatek" a všechny do jedné by vyměnily vše za možnost býti průvodcem životem vlastnímu dítěti. Smutná představa v kontrastu s tolika ženami, které dobrovolně mateřství zavrhují...

Existuje vůbec cesta nazpět? Mohou se zase vrátit "staré pořádky"? Mohou ženy zase zcela samozřejmě bez "pitvání" vlastního nitra, výmluv a přehnaných nerealistických osobnostních očekávání, toužit po mateřství? Může je ještě bytostně naplňovat a potvrzovat tak jejich ženství?

Diktát společnosti je neúprosný a zcela pošlapává ideu mateřství, rodiny a obyčejného lidského štěstí. Snaží se lidem nakukat, že štěstí je nejvyšší míra uspokojování vlastních potřeb. V takovém ovzduší vyrůstají naše děti.

Nenechme tedy naše děti státi se nesnesitelnými rozmazlenci, neplodícími ženami a nesamostatnými muži. Můžeme z pozice "průvodce" jejich životem uskutečnit převrat. Nehýčkejme je v bavlnce, nechraňme je před sebou samými, nechme jim prostor k přemýšlení a úsudkům. Důvěřujme jim, že věci zvládnou. Vychovejme samostatné dívky, které jsou nápomocné slabším, umí uvařit a vyžehlit. Pohlídat svěřené děcko. Dokáží dokonce zašít ponožku.

A doveďme je k přirozené otázce, zda porod bolí. Dopřejme jim odpověď: "Bolí, jako mnohé věci v životě a možná o dost víc. Ale je to jediná produktivní bolest na světě, která přináší něco neměřitelného a úžasného. Kupříkladu jedna mi přinesla TEBE..."

..ano, milovaná dcera se bezesporu ve většině případů bude chtít stát milující matkou...tak prosté je tajemné pouto předávané kdysi z generace na generaci...pouto, které nám nějak začíná ve společnosti chybět....

 

http://byznys.lidovky.cz/nesnesitelni-rozmazlenci-jedou-dnh-/media.aspx?c=A141003_142756_ln-media_ace

 

 

Autor: Lucie Paseková | čtvrtek 20.10.2016 17:17 | karma článku: 40,36 | přečteno: 5719x
  • Další články autora

Lucie Paseková

Jak umí demokraté prohrávat volby?

V žádném případě bych nekopala do poraženého. Ovšem to, co údajně předvádí Hillary po své prohře, si vyžaduje pozastavení. Člověk by řekl, že je takřka z ocele. Vždyť chtěla velet kolosu USA. To znamená být v mnoha směrech hybnou

10.11.2016 v 12:31 | Karma: 42,51 | Přečteno: 3024x | Diskuse| Společnost

Lucie Paseková

Proč vyhrál?

US je daleko, přesto tím žijeme. Když vidím zhrzené výrazy dnešních komentátorů a moderátorů, slyším ty zlomené a rezignované hlasy.. ..říkám si, že je fakt dobře, že vyhrál ten sexistický čuňas. A jak je možné, že vyhrál?

9.11.2016 v 11:26 | Karma: 41,28 | Přečteno: 2262x | Diskuse| Společnost

Lucie Paseková

Popírání skutečnosti nás zahubí - Paříž 2016

Současný vlivný státník prorokuje: "Společnost, která nedokáže ochránit své vlastní děti, nemá žádnou budoucnost.". Reagoval tak na neřízené přijímání migrantů do srdcí velkých evropských měst, které je doprovázeno vysokou

3.11.2016 v 14:52 | Karma: 40,53 | Přečteno: 2438x | Diskuse| Společnost

Lucie Paseková

Jak spolu souvisí státní vyznamenání a řízená migrace?

Nenechme se ukolébat. Celý týden jsme ušlechtile zásobováni informacemi o vývoji udílení státního vyznamenání. Médii proběhlo tolik variant, že společnost se dostala do pořádného varu. Nenávist k hlavě státu na jedné straně,

27.10.2016 v 11:32 | Karma: 42,35 | Přečteno: 2044x | Diskuse| Společnost

Lucie Paseková

Čeká nás Merlův Malevil aneb mrazivá proroctví blízké budoucnosti?

Snad každý někdy slyšel nebo se i zabýval podrobněji různými proroctvími. Notoricky známého Nostradama či babu Vangu asi netřeba představovat. Pravdou je, že mnoho z toho, co předpověděli se splnilo, něco zase ne...

25.8.2016 v 14:15 | Karma: 30,94 | Přečteno: 3125x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2927x
Žena, matka, kamarádka...vlastenka a realistka. Patřím k této zemi a jiná mým domovem už nebude. 

Seznam rubrik